Spoločná verejná výzva
pri príležitosti 17. ročníka Spišského zemiakarského jarmoku konaného dňa 21.9.2019 v Spišskej Belej
„Zachráňme pestovanie zemiakov pod Tatrami i na Slovensku“
Organizátori Spišského zemiakarského jarmoku, členovia Záujmového združenia Spišské zemiaky spolu s ďalšími poľnohospodármi pod Tatrami a prítomnou odbornou verejnosťou
vzhľadom na aktuálnu kritickú situáciu v pestovaní zemiakov ako nášho „druhého chleba“ pod Tatrami a na Slovensku z dôvodu neustáleho znižovania produkcie konzumných aj sadivových zemiakov na Slovensku a znižovania ich spotreby a v snahe zvýšenia pestovania a spotreby kvalitných slovenských zemiakov, v snahe zníženia dovozu zemiakov a produktov z nich zo zahraničia a v snahe zvýšenia potravinovej sebestačnosti Slovenska a v záujme záchrany zemiakarstva a ochrany poľnohospodárstva a potravinárstva v regióne pod Tatrami a na Slovensku, v záujme podpory miestnej ekonomiky a zamestnanosti, ako aj ochrany zdravia obyvateľov
vyzývajú zástupcov všetkých kompetentných štátnych orgánov a verejnej správy k výraznejšej systémovej podpore pestovania zemiakov na Slovensku a k prijatiu potrebných racionálnych adresných opatrení, najmä k
- zavedeniu špecifických finančných aj iných opatrení a nástrojov na podporu pestovania zemiakov, osobitne sadivových zemiakov v chránených sadivových oblastiach
- posilneniu opatrení na budovanie nevyhnutných moderných skladových a spracovateľských kapacít zameraných na zemiaky
- posilneniu opatrení na podporu odbytu a predaja slovenských zemiakov a produktov z nich
organizácie verejnej správy vrátane územnej samosprávy
- aby pre verejné stravovacie zariadenia nakupovali zdravé a overené zemiaky a potraviny od miestnych a slovenských výrobcov
podnikateľov v potravinárskom priemysle, v gastronómii, v obchode a službách
- aby využívali pri spracovaní potravín a príprave jedál overené kvalitné zemiaky a potraviny od miestnych ako aj ostatných slovenských výrobcov
obyvateľov celého Slovenska
- aby kupovali kvalitné slovenské sadivové a konzumné zemiaky a potraviny z nich a tak podporovali miestnych ako aj ostatných slovenských výrobcov