Aktuality
Počet zobrazení 1K

Medzinárodný deň mlieka

Tretí májový utorok – teda dnes 21. mája 2019 – je už od roku 1957 pod  záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie oslavovaný ako  Medzinárodný deň mlieka.

Mlieko a mliečne výrobky majú vo výžive človeka jedno z kľúčových postavení. Mlieko patrí medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré okrem toho, že nás nasýtia, pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a vitalitu. Pri výrobe kvalitných mliečnych výrobkov je základným predpokladom kvalitné surové mlieko, ktoré má dobré chemické, mikrobiologické a technologické vlastnosti. Mlieko je významným zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú pre ľudský organizmus zdrojom výživy a podieľajú sa na prevencii proti niektorým ochoreniam, ako je napríklad osteoporóza, trombóza alebo vysoký krvný tlak. O vápniku je dlhodobo známe, že znižuje riziko a podporuje prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Základné zloženie 1 litra kravského mlieka je nasledovné:

1. voda 860 – 880 g
2. látky nachádzajúce sa v emulzii mlieka
– mliečny tuk ako zmes triglyceridov
– fosfatidy
– steríny
– glyceridy
– vitamíny rozpustné v tukoch
– vitamín A
– provitamín A (karotén)
– vitamín D
– vitamín E
30 – 45 g
0,3 g
0,1 g
0,15 – 0,22 g0,1 – 0,5 mg
0,1 – 0,6 mg
0,4 µg
1,0 mg
3. látky nachádzajúce sa v koloidnom stave
– kazeín
– α-kazeín
– β-kazeín
– κ-kazeín
– albumíny
– globulíny
– enzýmy
28 – 32 g
10,3 g
9,1 g
3,9 g
5,2 g
0,8 g
4. látky v pravom roztoku
– laktóza a ďalšie cukry
– katióny
– vápnik
– horčík, sodík, draslík
– anióny–fosforečnany, fosfáty, citrany, chloridy…
– vitamíny rozpustné vo vode
– vitamín B1
– vitamín B2
– vitamín B12
– vitamín B6
– vitamín C
– nebielkovinové dusíkaté látky
– plyny

5. stopové množstvá kovových prvkov
47 – 48 g1,25 g
2,1 g
5,3 g

0,4 mg
1,3 mg
7 µg
0,7 mg
20 mg

Produkcia kravského mlieka na Slovensku (905 000 ton) tvorí z produkcie Európskej únie necelé jedno percento. Slovák vypije ročne v priemere 45 litrov mlieka. Ide len o polovicu odborníkmi odporúčanej ročnej dávky. Spotreba mlieka je nižšia ako dve desaťročia dozadu.  Spotreba syra a tvarohu však rastie. Priemerný Slovák skonzumuje ročne takmer 14 kg syrov a tvarohov, a to je dokonca viac ako odborníci odporúčajú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov až 220 kg na osobu na rok.

Štatistický úrad má kompletne spracované údaje o spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku za rok 2017.

Pri pohľade na objemový koláč tvorí segment jogurtov dlhodobo najväčšiu časť (21 %), spotreby, a to aj napriek nižšiemu záujmu zo strany spotrebiteľov v roku 2017 (medziročne pokles o 1,4 %). Druhú priečku predstavuje rastový segment čerstvého mlieka (18 %), ktorý medziročne z hľadiska objemu napredoval najvýraznejšie (+ 10 %). Tento vývoj bol spôsobený vyššou spotrebou predovšetkým v kategórii – neochutené čerstvé mlieko. Na pozitívnom vývoji rastu segmentu mlieka participovala aj menšia, no zaujímavá kategória – ochutené čerstvé mlieko. Tá aj napriek takmer štvornásobne vyššej priemernej cene v porovnaní s neochuteným mliekom medziročne vzrástla objemovo o približne 30 %, hodnotovo dokonca viac ako 30%. Na treťom mieste sa nachádza segment syrov (15 %) reflektujúc tak ich vysokú priemernú cenu.

Nielen dnes, počas Medzinárodného dňa mlieka, ale každý deň, vám prajeme na zdravie pri konzumácii mlieka, syrov, tvarohov a kyslomliečnych mliekarenských produktov.

Najnovšie články