Tretí májový utorok – teda dnes 21. mája 2019 – je už od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie oslavovaný ako Medzinárodný deň mlieka.
Mlieko a mliečne výrobky majú vo výžive človeka jedno z kľúčových postavení. Mlieko patrí medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré okrem toho, že nás nasýtia, pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a vitalitu. Pri výrobe kvalitných mliečnych výrobkov je základným predpokladom kvalitné surové mlieko, ktoré má dobré chemické, mikrobiologické a technologické vlastnosti. Mlieko je významným zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú pre ľudský organizmus zdrojom výživy a podieľajú sa na prevencii proti niektorým ochoreniam, ako je napríklad osteoporóza, trombóza alebo vysoký krvný tlak. O vápniku je dlhodobo známe, že znižuje riziko a podporuje prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Základné zloženie 1 litra kravského mlieka je nasledovné:
1. voda | 860 – 880 g | |||
2. látky nachádzajúce sa v emulzii mlieka – mliečny tuk ako zmes triglyceridov – fosfatidy – steríny – glyceridy – vitamíny rozpustné v tukoch – vitamín A – provitamín A (karotén) – vitamín D – vitamín E |
30 – 45 g 0,3 g 0,1 g 0,15 – 0,22 g0,1 – 0,5 mg 0,1 – 0,6 mg 0,4 µg 1,0 mg |
|||
3. látky nachádzajúce sa v koloidnom stave – kazeín – α-kazeín – β-kazeín – κ-kazeín – albumíny – globulíny – enzýmy |
28 – 32 g 10,3 g 9,1 g 3,9 g 5,2 g 0,8 g |
|||
4. látky v pravom roztoku – laktóza a ďalšie cukry – katióny – vápnik – horčík, sodík, draslík – anióny–fosforečnany, fosfáty, citrany, chloridy… – vitamíny rozpustné vo vode – vitamín B1 – vitamín B2 – vitamín B12 – vitamín B6 – vitamín C – nebielkovinové dusíkaté látky – plyny
|
47 – 48 g1,25 g 2,1 g 5,3 g 0,4 mg |
Produkcia kravského mlieka na Slovensku (905 000 ton) tvorí z produkcie Európskej únie necelé jedno percento. Slovák vypije ročne v priemere 45 litrov mlieka. Ide len o polovicu odborníkmi odporúčanej ročnej dávky. Spotreba mlieka je nižšia ako dve desaťročia dozadu. Spotreba syra a tvarohu však rastie. Priemerný Slovák skonzumuje ročne takmer 14 kg syrov a tvarohov, a to je dokonca viac ako odborníci odporúčajú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov až 220 kg na osobu na rok.
Štatistický úrad má kompletne spracované údaje o spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku za rok 2017.
Pri pohľade na objemový koláč tvorí segment jogurtov dlhodobo najväčšiu časť (21 %), spotreby, a to aj napriek nižšiemu záujmu zo strany spotrebiteľov v roku 2017 (medziročne pokles o 1,4 %). Druhú priečku predstavuje rastový segment čerstvého mlieka (18 %), ktorý medziročne z hľadiska objemu napredoval najvýraznejšie (+ 10 %). Tento vývoj bol spôsobený vyššou spotrebou predovšetkým v kategórii – neochutené čerstvé mlieko. Na pozitívnom vývoji rastu segmentu mlieka participovala aj menšia, no zaujímavá kategória – ochutené čerstvé mlieko. Tá aj napriek takmer štvornásobne vyššej priemernej cene v porovnaní s neochuteným mliekom medziročne vzrástla objemovo o približne 30 %, hodnotovo dokonca viac ako 30%. Na treťom mieste sa nachádza segment syrov (15 %) reflektujúc tak ich vysokú priemernú cenu.
Nielen dnes, počas Medzinárodného dňa mlieka, ale každý deň, vám prajeme na zdravie pri konzumácii mlieka, syrov, tvarohov a kyslomliečnych mliekarenských produktov.