Aktuality
Počet zobrazení 220

Lesy mesta Spišská Belá úspešné v troch projektoch

Spoločnosť Lesy mesta Spišská Belá sa zapojila do troch výziev, ktoré boli vyhlásené v rámci Programu rozvoja vidieka a podala si tri žiadostí o nenávratný finančný príspevok na Pôdohospodársku platobnú agentúru v rokoch 2022 a 2023, ktorá, ich následne schválila až v tomto roku. Projekty sa budú realizovať do júna 2025 a jedná sa o tieto projekty:

  1. Názov projektu: Rekonštrukcia lesnej dopravnej siete v lesoch mesta Spišská Belá s.r.o. v rámci podopatrenia 4.3

Hlavným cieľom projektu je rekonštrukcia lesnej dopravnej siete v katastrálnych územiach Tatranská Lomnica a Lendak. V rámci projektu bude zrealizovaná na 15 lesných cestách a zvážniciach v celkovej dĺžke 7,4 km, na ktorých budú vymenené opotrebované a neúčinné cestné odrážky osadené do lesných ciest pre odvedenie povrchovej a dažďovej vody z ciest do okolitého terénu resp. prírodných rigolov – priekop. Taktiež osadenie odrážok na nových miestach, kde pri vyššej intenzite dažďa dochádza ku nedostatočnému odvedeniu dažďovej vody, ďalej osadenie nových menších priepustov a obnova existujúcich drevených priepustov v miestach, kde dochádza ku kríženiu lesných ciest s lesnými cestami alebo zvážnic s lesnými cestami. Počet odrážok bude 140 kusov a priepustov v počte 32 kusov.

Celkový rozpočet projektu je 205 337 Eur, z toho je 164 270 Eur príspevok z EÚ a zvyšných 20 %  je hradených z vlastných zdrojov  Lesov mesta Spišská Belá.

  1. Investície do lesov na LC Mestské lesy Spišská Belá v rámci podopatrenia 8.4

Hlavným cieľom projektu je obnova produkčného potenciálu lesov a posilnenie ich ekologickej a sociálnej hodnoty.

Projekt je zameraný predovšetkým na obnovu lesa a zabezpečenie jeho vývoja na kalamitných plochách vzniknutých najmä po negatívnom pôsobení abiotických škodlivých činiteľov (vietor, sucho) a následnom nástupe biotických škodlivých činiteľov v posledných rokoch (lykožrút) .

V rámci lesopestovných opatrení bude realizované:

  • čistenie plôch po ťažbe – 29,05 ha
  • umelá obnova lesa na holine a podsadbou – 29,05 ha
  • spolupôsobenie pri prirodzenej obnove lesa – 2,00 ha
  • ochrana mladých lesných porastov výžinom buriny – 184,92 ha
  • ochrana mladých lesných porastov proti zveri oplocovaním – 496,50 ha
  • plecie ruby, prečistky (čistky a prerezávky) – 310 ha

V rámci ozdravných opatrení, ktoré budú zamerané na kontrolu a elimináciu týchto škodlivých činiteľov sa zrealizuje:

  • kladenie lapákov – 300 m3
  • asanácia lapákov odkôrnením
  • odkôrňovanie kmeňov
  • nákup a inštalácia feromónových lapačov a odparníkov – 150 ks
  • činnosť podkôrnikových pozorovateľov

Ako špecifické ciele možno menovať zachovanie a zveľaďovanie lesov, posilnenie ich biodiverzity a ekologickej stability a vytvorenie podmienok na zlepšenie plnenia verejno-prospešných funkcií lesa. Schválený príspevok je vo výške 450 000 Eur.

  1. Poznávacia infraštruktúra v Lesoch mesta Spišská Belá v rámci podopatrenia 8.5

Projekt je zameraný na dobudovanie a obnovu prvkov občianskej a poznávacej infraštruktúry na  území Lesov mesta Spišská Belá.  Na existujúcej cyklotrase, náučnom chodníku a na turisticky vyhľadávaných miestach budú vytvorené nové oddychové miesta, edukačné tabule, studničky či smerové tabuľky pre lepšiu orientáciu v prírode.  Lesy Mesta Spišská Belá sa dlhodobo venujú lesnej pedagogike a preto bude časť obnovovanej infraštruktúry zameraná na možnosť jej využitia nielen širokou verejnosťou, ale aj v rámci aktivít lesnej pedagogiky. Vznikne stanovište lesnej pedagogiky, kde budú osadené vzdelávacie prvky súvisiace s prírodou. Schválený príspevok je vo výške 100 000 Eur.

Lesy Mesta Spišská Belá s.r.o.

Najnovšie články
Oznámenia
X