Aktuality
Počet zobrazení 258

Podpora dobudovania cykloinfraštruktúry v Spišskej Belej: Cyklistická budúcnosť mesta

Mesto Spišská Belá sa dlhodobo snaží o rozvoj cyklistickej infraštruktúry a podpory udržateľnej mobility pre svojich obyvateľov i návštevníkov. V januári 2024 podalo mesto  projekt v rámci Výzvy z Fondu malých projektov, súčasťou Programu Cezhraničnej spolupráce Interreg PL-SK 2021-2027, pod názvom „Podpora dobudovania cykloinfraštruktúry v meste Spišská Belá“. Tento projekt bol nedávno schválený Výborom Fondu malých projektov v poľskom meste Nowy Targ, čo znamená dôležitý krok vpred pre cykloturistiku v regióne.

Premena Továrenskej ulice

Jedným z hlavných cieľov projektu je prebudovanie súčasného chodníka na Továrenskej ulici, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v rámci cyklistickej siete mesta. Existujúci chodník sa premení na moderný kombinovaný chodník pre chodcov a cyklistov so šírkou 2,5 metra a asfaltovým povrchom. Nový chodník bude mať dĺžku 262 metrov a prepojí križovatku, kde končí súčasný cyklochodník, s areálom CIMY. Tento úsek tak vytvorí plynulé napojenie na hlavné cyklistické trasy mesta, čím výrazne prispeje k zlepšeniu bezpečnosti a komfortu pre cyklistov.

Cezhraničná spolupráca s poľským mestom Szczawnica

Projekt nie je len o rozvoji cyklotrás na území Spišskej Belej, ale aj o posilňovaní cezhraničnej spolupráce. Vďaka dlhodobému partnerstvu s poľským mestom Szczawnica sa projekt zameriava na prepojenie mesta na hlavnú cyklotrasu známej pod názvom „Cesta okolo Tatier“. Táto trasa predstavuje cyklistickú tepnu, ktorá priláka milovníkov cykloturistiky z oboch strán hranice. Spojenie s touto trasou prinesie množstvo výhod, vrátane zvýšenia návštevnosti regiónu a podpory miestneho cestovného ruchu.

Športové podujatia na podporu cykloturistiky

Súčasťou projektu nie je len infraštruktúra, ale aj podpora aktívneho životného štýlu a medzinárodnej spolupráce. V rámci projektu sa zorganizuje športové podujatie v bike parku pri Belianskom rybníku, kde sa uskutočnia preteky na pumptracku pre rôzne vekové kategórie zo Slovenska i Poľska. Toto podujatie bude výbornou príležitosťou pre miestnych obyvateľov i návštevníkov zúčastniť sa na aktívnej zábave, spoznať nové cyklistické možnosti v regióne a podporiť priateľské vzťahy medzi susednými krajinami.

Financovanie a realizácia projektu

Realizácia projektu je naplánovaná od septembra 2024 do júla 2025 a celkové výdavky sa odhadujú na 96 989 €. Európska únia prispeje 80 % z celkových nákladov, čo predstavuje sumu 77 591 €. Zvyšnú sumu 19 398 € zabezpečí štát (12 % z celkových výdavkov) a rozpočet mesta Spišská Belá (8 % z celkových výdavkov). Tento model financovania umožňuje mestu získať potrebné prostriedky na realizáciu projektu a zároveň minimalizovať finančné zaťaženie mestského rozpočtu.

Výhody pre mesto a región

Úspešná realizácia tohto projektu prinesie viacero výhod nielen pre naše mesto, ale aj pre širší región. Zvýšená bezpečnosť a komfort cyklistov, prepojenie na medzinárodné cyklotrasy a podpora aktívneho cestovného ruchu prispejú k udržateľnému rozvoju regiónu. Tento projekt predstavuje dôležitý krok k modernizácii a zlepšeniu kvality života v Spišskej Belej, čím sa mesto stane ešte atraktívnejším miestom pre život, prácu a oddych. 

Najnovšie články
Oznámenia
X