Aktuality
Počet zobrazení 53

Slávnostný podpis partnerskej zmluvy na projekt „Cesta okolo Tatier – 4. etapa“

Projekt Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier, realizovaný vďaka programu Interreg Poľsko-Slovensko 2021-2027 a spolufinancovaný Európskou úniou, sa teší pokračovaniu. V júni 2024 bola schválená realizácia štvrtej etapy tohto projektu. Celková hodnota je viac ako 5 miliónov eur, z toho spolufinancovanie v rámci programu Interreg Poľsko-Slovensko 2021-2027 predstavuje takmer 4 milióny eur. Jeho realizácia potrvá do roku 2026.

Rozpočet projektu mesta Spišská Belá – Zdroje financovania
Zdroj financovania
Suma
Celkové výdavky (100%) 916 989,94 €
Príspevok z EFRR (80%) 733 591,94 €
Štátny rozpočet (12%) 110 038,79 €
Rozpočet jednotiek územnej samosprávy (8%) 73 359,21 €

Tento cyklistický okruh okolo krásnych Tatier, ktorý je prístupný pre každého, vrátane rodín s deťmi, sa stal významným poľsko-slovenským produktom cykloturistiky. Jeho obrovský potenciál si však vyžaduje ďalší rozvoj a posilnenie, čo zahŕňa dokončenie chýbajúcich úsekov hlavnej cyklotrasy na Slovensku, rozšírenie systému cyklotrás a integrovanú propagáciu tohto turistického produktu. V rokoch 2014 až 2021 sa podarilo zrealizovať tri etapy investície spolufinancovanej z fondov Európskej únie určených na poľsko-slovenskú cezhraničnú spoluprácu.

Slávnostný podpis partnerskej zmluvy

Dňa 17. júla 2024 sa v priestoroch Kaštieľa Strážky uskutočnil slávnostný podpis partnerskej zmluvy pre tento projekt. Veľká vďaka za organizáciu patrí Európskemu zoskupeniu územnej spolupráce (EZUS) TATRY a taktiež ich predsedovi JUDr. Štefanovi Bieľakovi.

Zmluvu podpísalo Európske zoskupenie územnej spolupráce TATRY (vedúci partner), mesto Spišská Belá (hlavný cezhraničný partner), obec Czarny Dunajec, obec Jabłonka, obec Łapsze Niżne a obec Štrba. Za mesto Spišská Belá partnerskú zmluvu podpísal p. primátor Ing. Mgr. Peter Zibura. Počas stretnutia bol predstavený rozsah investícií plánovaných na roky 2025-2026 v rámci štvrtej etapy projektu a základné pravidlá spolupráce.

Pokračovanie výstavby hlavnej Cesty okolo Tatier na slovenskej strane

Táto úloha sa týka prioritnej problematiky dokončenia výstavby ďalších úsekov cyklotrás na hlavnom ťahu Cesty okolo Tatier na Slovensku. Projekt budú realizovať dvaja partneri:

  1. Mesto Spišská Belá obnoví dva úseky lesných ciest, na ktorých vzniknú asfaltové cyklistické chodníky v lokalite od Tatranskej Kotliny (Babia dolina) do Ždiaru (Monkova dolina) v celkovej dĺžke 4,37 km. Tieto úseky predstavujú pokračovanie hlavnej trasy smerom k hraniciam s Poľskom.
  2. Obec Štrba vybuduje dva nové úseky cyklotrás Štrba – Važec a Lučivná – Štrba, spolu 3,02 km.
Rozvoj systému cyklistických chodníkov na poľskej strane

Na poľskej strane je úlohou rozšírenie a zosieťovanie cyklistických trás a vybudovanie prepojení hlavnej trasy s novými regiónmi a miestami kultúrneho dedičstva. Tento aspekt projektu bude realizovať obec Jabłonka, ktorá vybuduje 6,74 km nového asfaltového cyklistického chodníka spájajúceho Oravu s hlavnou trasou Cesty okolo Tatier na úseku od Jabłonky smerom na Chyżne a štátnu hranicu. Orava je zatiaľ prázdnym miestom na cyklistickej mape, avšak tento región je pre svoje kultúrne a prírodné dedičstvo jedinečný a stojí za to ho sprístupniť obyvateľom aj turistom.

Záver

Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier sa vďaka dlhoročnému úsiliu stala klenotom poľsko-slovenskej cykloturistiky. S pokračujúcimi investíciami a rozvojom cyklotrás sa tento projekt ešte viac sprístupní širokej verejnosti a prinesie ďalšie benefity pre obyvateľov aj návštevníkov regiónu.

 

Najnovšie články