Aktuality
Počet zobrazení 807

Program ZDRAVÉ OČI aj v našej škôlke

Samospráva nášho mesta je  presvedčená o tom, že prevencia akéhokoľvek ochorenia je dôležitá od útleho detstva. Rovnako je dôležité zachytiť prvotné signály budúcich zdravotných ťažkostí, ktoré sa s pribúdajúcim vekom dieťaťa odstraňujú ťažšie.  Preto školský úrad inicioval  realizáciu  programu  na zachytenie  potenciálnych  ochorení zraku u detí  navštevujúcich predprimárne vzdelávanie v mestskej materskej škole.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje  každoročne preventívne merania zraku v materských školách, ktoré o to prejavia záujem. Dostať sa do zoznamu tých škôlok, ktorých deti majú príležitosť absolvovať skríningové merania zrakových parametrov, nie je kvôli vysokému záujmu o túto službu vôbec jednoduché.

Našej  materskej škole sa to v tomto roku podarilo.  Dnes, 25.3.2022, sa tak 135 detí (45,91 % zo všetkých detí) v Materskej škole na Mierovej ulici  aj na elokovanom pracovisku na Letnej ulici v priateľskom prostredí podrobilo bezbolestným meraniam  autorefraktometrom. Prístroj   dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku – ďalekozrakosť, krátkozrakosť, tupozrakosť,  astigmatizmus,  strabizmus (škúlenie), nerovnakosť zreničiek či nerovnomerné zakrivenie rohovky. Rodičia často nedokážu u svojich detí rozpoznať začínajúce  zrakové problémy. Nevedia o tom, že ich deti majú predispozície na rozvoj rôznych porúch zraku, ktoré časom môžu ich život výrazne negatívne ovplyvniť. Pritom práve včasné diagnostikovanie týchto porúch je pre ich korekciu či úplné vyliečenie kľúčové.

Každé diagnostikované dieťa, ktorého rodič vopred písomne súhlasil s realizáciou vyšetrenia v škôlke,  dostalo certifikát. Certifikát obsahuje výsledky meraní. V prípade, že sa v rámci nich vyskytol  nález, rodič môže navštíviť detského očného lekára.  V rámci piatkového merania v našej MŠ sa u 11 detí  vyskytol nález zrakovej chyby. Teraz je už iba na rodičoch, či tieto informácie využijú  a  stanú sa pre nich dôvodom na návštevu ordinácie oftalmológa a následné  medicínske riešenie zdravia očí svojho dieťaťa.

Škôlka   po meraní získala sadu edukačných hračiek na tréning zraku, rozvoj jemnej motoriky a koordinácie ,,OKO – RUKA“, ktoré budú využívať v rámci výchovno-vzdelávacích činností.

Najnovšie články