Aktuality
Počet zobrazení 2K

Spišské zemiaky: originálny regionálny produkt

Podľa osevu k 20. máju 2020 bolo na Slovensku vysadených viac asi 7 200 hektárov zemiakov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje pokles plôch o skoro 10 %. Z toho pravdepodobne až jedna tretina plôch sa týka neregistrovaných výrobcov, malých pestovateľov, záhradkárov, kde na výšku produkcie má významný vplyv faktor počasia, úroveň agrotechniky a najmä chýbajúce vhodné uskladňovacie kapacity. Vyvoláva to neistotu pri celkovej bilancii produkcie zemiakov.

Podľa údajov uvedených vo výhľadovej a komoditnej správe o zemiakoch za rok 2019 slovenskí výrobcovia vyprodukovali cca 194-tisíc ton zemiakov. Pre podporu či zachovanie domácej produkcie je žiadúce eliminovať ročné výkyvy cien, nastaviť dotačné pravidlá motivačne a pre všetkých. Rovnako je nutné podporiť najmä tých, ktorí majú záujem produkovať aj pre domáci trh produkty s vysokou kvalitou. Najviac, vhodné klimatické podmienky pre ich úspešnú produkciu máme aj u nás.

Jedinečný regionálny produkt

Ako príklad môže poslúžiť regionálny produkt „Spišské zemiaky“, ktorý vznikol v rámci niekoľkoročnej realizácie projektu „Spišský zemiakarský jarmok“. Kultúrno-spoločenské podujatie začalo písať svoju krátku históriu už pred sedemnástimi rokmi v srdci severného Spiša, v malom mestečku Spišská Belá. v dobe, kedy domácich zemiakov bolo na Slovensku ešte dosť. Spotrebitelia, záhradkári, gazdinky v týchto časoch poznali iba zemiaky veľké, malé, biele, červené, ale aj rozvarené a menej rozvarené. Platili varné typy A, B, C a ešte aj D – zemiaky vhodné pre priemyselné spracovanie, na škrob. Odrodová skladba zemiakov pre spotrebiteľov bola skôr tabu. A práve v tomto období miestni a regionálni výrobcovia zemiakov spolu s mestom Spišská Belá a hlavnou odrodovou skúšobňou ÚKSÚP-u si povedali, že podľa vzoru „Českých bramborářskych dnů“ pripravia pre verejnosť kultúrno-spoločenskú, ale aj náučnú akciu o zemiakoch. Jej cieľom je povedať verejnosti, že nie je zemiak ako zemiak. Už tradične každoročne koncom septembra, okrem kultúrnych podujatí, ktoré sú ťahákom Spišského zemiakarského jarmoku, organizátori pripravujú aj pravidelný seminár o zemiakoch určených pre záhradkárov a širokú verejnosť. Rozdiely medzi odrodami a hlavne varnými typmi má ukázať verejná degustácia vybraných odrôd zemiakov.

Najkrajšiu odrodu v súťaži „MISS ODRODA“ vyberajú spomedzi registrovaných odrôd samotní účastníci jarmoku. Najťažšie zemiakové hľuzy, ktoré dopestovali záhradkári sa na pódiu, v priamom prenose vážia v súťaži „O najväčší zemiak“. Navyše, deň pred konaním zemiakarského jarmoku v degustačnej miestnosti prebiehajú senzorické skúšky vybraných odrôd zemiakov. Zo vzoriek, ktoré boli prihlásené do súťaže „O najchutnejší zemiak“. Práve senzorickými skúškami zemiakov po uvarení je možné  objektívne oceniť kvalitu odrôd zemiakov aj pôvodom zo Spiša. Na základe týchto skúseností dnes už fungujúce „Záujmové združenie Spišské zemiaky“, ako certifikačný orgán prevzalo na seba zodpovednosť prideľovať najkvalitnejším, najchutnejším partiám odrôd konzumných zemiakov ochrannú známku „Spišské zemiaky“ (ochrana označenia pôvodu výrobku).

Certifikácia regionálneho produktu

Certifikácia regionálneho produktu kvality Spišské zemiaky pozostávajú z niekoľkých krokov:

  1. Vypísanie žiadosti o regionálny produkt (RP)

Žiadateľ na určené tlačivo vyplní údaje na certifikáciu RP, ako sú rok zberu, názov, odrody, miesto pestovania zemiakov, názov žiadateľa, certifikované množstvo, veľkosť balenia, v ktorých sa bude RP baliť a ponúkať na trhu, dátum konania senzorickej skúšky.

  1. Odoberanie vzorky na senzorické skúšky

Vzorky odoberie aspoň jeden člen certifikovanej komisie za prítomnosti žiadateľa. Vzorky musia spĺňať podmienky konzumných zemiakov v zmysle Vyhlášky č. 132/2014 Z. z., ktorá pojednáva aj o konzumných zemiakoch.

  1. Senzorické skúšky

Vykonávajú sa v zmysle metodiky ÚKSÚP-u, ktorou sa zhodnotí stolná hodnota zemiakov po uvarení a ošúpaní. Počas senzorickej skúšky sa hodnotí: vzhľad hľúz pred a po uvarení a ošúpaní, vôňa, chuť, múčnatosť, pevnosť so stanovením varného typu, tmavnutie po uvarení. Z maximálne možných sto bodov regionálny produkt musí dosiahnuť aspoň 60 bodov.

  1. Vystavenie a odovzdanie certifikátu RP

Certifikačný orgán vystaví úspešnému žiadateľovi certifikát na RP Spišské zemiaky, pričom kópia certifikátu je uverejnená na internetovej stránke www.spisskezemiaky.sk

Do certifikácie o regionálny produkt sa môžu prihlásiť výrobcovia konzumných zemiakov, ktorí vypestujú odrody v regióne Spiša. Minimálna dávka na certifikáciu predstavuje 20 ton konzumných zemiakov. Zemiaky musia spĺňať podmienky Vyhlášky MPRV SR č. 132/2014 Z. z. Odroda konzumných zemiakov musí byť zapísaná v Listine registrovaných odrôd alebo uvedená v Spoločnom katalógu odrôd (CC) a aspoň dva roky preskúšaná v podmienkach Slovenskej republiky.

Tak ako aj z názvu RP „Spišské zemiaky“ vyplýva, produkt musí byť vypestovaný na území Spiša.

Najnovšie články